Haber

Çin, İsrail-Filistin çatışmasında iki devletli çözümü bir çıkış yolu olarak görüyor

Çin, Orta Doğu’da tırmanan İsrail-Filistin çatışmasının yol açtığı krizin çözümüne yönelik diplomatik girişimlerinde, barış müzakerelerine geri dönülmesinin ve bağımsız bir Filistin devletinin kurulduğu iki devletli çözümün uygulanmasının tek çözüm olduğuna işaret etti. çıkış yolu.

Pekin yönetimi çatışmanın başlangıcından bu yana yayınladığı mesajlarda sivilleri hedef alan ve uluslararası hukuku ihlal eden eylemleri kınarken, krizden çıkışın tek yolunun Filistin’e ulusal haklarının verilmesi ve iki devletli çözüm olduğunu vurguladı.

Çinli yetkililer, krizin çözümüne yönelik diplomatik temasları sırasında, Orta Doğu barış sürecinin devamı konusunda geniş fikir birliği yaratacak uluslararası bir barış konferansı toplanması yönündeki davetlerini yineledi.

“Çatışmayı durdurun ve sivilleri koruyun” çağrısı

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları’nın 7 Ekim sabahı İsrail’e yönelik “Aksa Tufanı” adı verilen kapsamlı bir saldırı başlatmasının ardından İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ne düzenlediği hava saldırılarıyla çatışmalar tırmandı. onlarca savaş uçağı. Sivilleri hedef alan ve can kayıplarını hedef alan eylemler uluslararası boyuttaydı. Toplumun yansımasına yol açtı.

Çatışmanın başlamasının ardından Pekin yönetimi, İsrail’in Hamas’ı tek taraflı kınama beklentisine rağmen taraflara “çatışmayı durdurma ve sivilleri koruma” çağrısında bulunarak Filistin sorununa “iki devletli çözümün” temellerini vurguladı. baskınlar.

Çin’in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Cang Cün, 8 Ekim’de BM Güvenlik Konseyi’nin acil oturumunda Çin tarafının “İsrail ile Gazze Şeridi’ndeki silahlı gruplar arasındaki şiddetli çatışmalardan endişe duyduğunu ve bu konuda endişe duyduğunu” söyledi. Durumun daha da kötüye gitmesi ihtimalinden endişeleniyoruz.” “diye ifade etti.

Çin’in sivillere yönelik her türlü şiddet ve saldırıyı kınadığını belirten Cang, “Tüm taraflar uluslararası insancıl hukuka uymalı, sivilleri ve sivil tesisleri yok etmeye yönelik saldırılardan kaçınmalıdır.” söz konusu.

Cang, Filistin ile İsrail arasında tekrar tekrar yaşanan çatışmaların nedeninin “Ortadoğu barış sürecinin çizgiyi aşması”, “iki devletli çözümün temellerinin aşınması” ve “ilgili BM kararlarının etkili şekilde uygulanmaması” olduğunu vurguladı. .

Çin Dışişleri Bakanlığı aynı gün yayınlanan yazılı açıklamasında tarafları “ateşkese ve sivillerin korunmasına” davet etti.

Arabuluculuk teklifi ve uluslararası konferans görüşmesi

Pekin yönetimi, gerilimi azaltmak ve insani krizi önlemek amacıyla ilerleyen günlerde diplomatik temaslarda bulundu.

Çin’in Orta Doğu Özel Temsilcisi Cai Jun, 10 Ekim’de Mısır Dışişleri Bakanlığı Filistin Dairesi’nden sorumlu Bakan Yardımcısı Usame Khdir ile yaptığı telefon görüşmesinde ortak arabuluculuk teklifinde bulundu.

Cai, İsrail ile Filistin arasında ateşkesin sağlanması, şiddetin durdurulması ve Filistin halkına insani yardım sağlanması için Mısır ile birlikte çalışmaya hazır olduğunu belirtti.

Çinli diplomat ayrıca Filistin, İsrail, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve BM’den mevkidaşları, Avrupa Birliği (AB) ve Norveç’in Orta Doğu özel temsilcileriyle telefon görüşmeleri gerçekleştirdi, Arap Birliği büyükelçileriyle de görüştü. Pekin’deki ülkeler.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Brezilya Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Celso Luiz Nunes Amorim ile 12 Ekim’de yaptığı telefon görüşmesinde, kendisini İsrail-Filistin çatışmasını durdurmak ve Filistin sorununu çözmek için uluslararası bir konferans düzenlemeye davet etti.

Uluslararası toplumu iki devletli çözüm temelinde daha geniş bir uzlaşmaya zorlayacak yetkin ve etkili bir uluslararası barış konferansının bir an önce toplanması için takvim ve yol haritasının belirlenmesi gerektiğini vurgulayan Vang, “Çatışma, Filistin sorununun çözümünün barış müzakerelerinin en önemli parçası olduğunu bir kez daha trajik bir şekilde gösterdi.” “Bu, kısa sürede yeniden başlatılmasında ve Filistin halkının meşru haklarının yerine getirilmesinde yatıyor.” İfadelerini kullandı.

“Çin, Filistin meselesinde vicdan sahibidir”

Dışişleri Bakanı Vang, 13 Ekim’de ülkesini ziyaret eden AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Pekin’in krizdeki tavrını anlatarak, “Çin, Filistin meselesinde vicdanının arkasında duruyor” dedi. Sözleriyle bunu dile getirdi.

Filistin meselesinin temel nedeninin, Filistinlilerin bağımsız devlet kurma arzusunun gerçekleşmemesi ve bu tarihi adaletsizliğin düzeltilmemesi olduğuna dikkat çeken Vang, “İsrail’in devlet kurma hakkı varsa Filistin’in de devlet kurma hakkı vardır. Yaşama hakkı var. İsrailliler ulus olarak yaşama güvencesine sahip. Peki ya Filistinlilerin hayatı? Peki ya Filistinlilerin hayatı?” “Yapılan haksızlık yarım asrı aştı. Nesiller boyu süren acıların artık sona ermesi gerekiyor.” İfadelerini kullandı.

Çin’in iki devletli çözümü desteklediğini vurgulayan Wang, “Ancak iki devletli çözümle Ortadoğu’ya kalıcı barış gelebilir ve İsrail’in güvenliği kalıcı olabilir.” değerlendirmesini yaptı.

Wang, takip eden günlerde bölge siyasetinde kritik öneme sahip ülkelerden mevkidaşlarıyla telefon diplomasisi yürüttü. 15 Ekim’de Türkiye, ABD, Suudi Arabistan ve İran dışişleri bakanlarıyla görüşmelerde bulundu.

Türkiye ve Çin’den “iki devletli çözüm” vurgusu

Wang Yi, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile yaptığı görüşmede, Ortadoğu’daki sorunların merkezinde Filistin sorununun yer aldığını belirterek, bu sorunun adil ve makul bir şekilde çözülmemesi halinde bölgede kalıcı barışın mümkün olamayacağını vurguladı.

Wang, “Gerçekler, Filistin sorunundan kurtulmanın tek yolunun BM Güvenlik Konseyi kararlarının uygulanması ve iki devletli çözümün gerçek anlamda uygulanması olduğunu bir kez daha gösteriyor.” dedi. İfadesini kullandı.

Bakan Fidan, İsrail ile Filistin arasında tırmanan gerilimin yarattığı tehlikeye de dikkat çekerek, Türkiye’nin can kayıplarının ve sivillerin yerinden edilmesinin derhal durdurulması ve çatışmanın bölgeye veya daha geniş bir ölçeğe yayılmasının engellenmesi gerektiği yönündeki görüşünü dile getirdi. .

Savaşı sonlandıracak, Filistin sorununa uzun vadeli ve kalıcı çözüm getirecek ateşkesin bir an önce ilan edilmesi gerektiğine işaret eden Fidan, “İki devleti içermeyen bir çözüm mümkün olmayacaktır.” değerlendirmesini yaptı.

Bakan Fidan, Türkiye’nin Çin’in Filistin sorununun çözümüne yönelik Güvenlik Konseyi’ndeki çabalarını desteklediğini ve bölgede kalıcı barış için Çin ile çalışmaya hazır olduğunu vurguladı.

“İsrail’in eylemleri meşru müdafaanın ötesine geçti.”

Çin Dışişleri Bakanı Wang, Amerikalı mevkidaşı Antony Blinken ile yaptığı görüşmede, İsrail-Filistin çatışmasında askeri seçeneğin bir çıkış yolu olmadığını, şiddete şiddetle karşılık vermenin yalnızca “zararlı bir döngü” yaratacağını belirtti.

Çin’in sivillere zarar veren, uluslararası hukuku ihlal eden her türlü eyleme karşı olduğunu ve kınadığını belirten Wang, “Kimse masum sivillere zarar vererek kendi güvenliğini sağlayamaz.” dedi.

Wang, Suudi mevkidaşı Faysal bin Farhan ile yaptığı görüşmede, İsrail’in “Gazze halkına yönelik toplu cezalandırmayı durdurması gerektiğini” ve meşru müdafaa hakkının uluslararası hukuk ve insani hukuka uygun olarak kullanılması gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti: İsrail’in eylemleri meşru müdafaanın sınırlarını aştı.” değerlendirmesini yaptı.

Vang, İranlı mevkidaşı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile yaptığı görüşmede, İsrail-Filistin çatışmasının bugünkü durumuna gelmesinin temel nedeninin, Filistin halkının devlet kurma hakkının uzun süredir askıya alınması olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi: Filistinlilerin yaşama hakkı, topraklarına dönme hakkı göz ardı ediliyor. Bu tarihi haksızlığa bir an önce son verilmesi gerekiyor.” dedi.

Wang, 16 Ekim’de Pekin’i ziyaret eden Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile yaptığı görüşmede, BM Güvenlik Konseyi’nin İsrail ile Filistin arasındaki çatışmayı durdurmak için acil adımlar atması gerektiğini vurguladı.

22 Ekim’de Malezya Dışişleri Bakanı Zambry Abdul Kadir ile telefon görüşmesi yapan Wang, Çin’in Filistin meselesinde Arap ve İslam ülkelerinin meşru taleplerini desteklediğini belirtti.

“Savaş ve barış arasında seçim yapmak gerekiyor”

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, 18 Ekim’de Pekin’de düzenlenen 3. Kuşak ve Yol Forumu için ülkesini ziyaret eden Mısır Başbakanı Mustafa Medbuli ile yaptığı görüşmede, İsrail-Filistin gerilimlerinde önceliğin çatışmayı durdurmak olması gerektiğini belirterek, kontrolden çıkmasını ve yayılmasını önleyin.

Tekrarlanan İsrail-Filistin çatışmalarından kurtulmanın tek yolunun iki devletli çözüm olduğunun altını çizen Xi, bağımsız bir Filistin devletinin kurulması ve İsrail’le barış içinde varlığının sağlanması gerektiğini ifade etti.

Bu arada Çin’in Ortadoğu Özel Temsilcisi Cai de bölgeye giderek temaslarda bulundu. 21 Ekim’de Mısır’da düzenlenen ve İsrail-Filistin çatışması ile Gazze’deki gelişmelerin ele alındığı “Kahire Barış Zirvesi”ne katılan Cai, BM’nin bir an önce daha büyük, etkili ve yetkili bir uluslararası konferans toplaması gerektiğini söyledi. Filistin sorununun çözümü. gerekli olduğuna dikkat çekti.

Son olarak Dışişleri Bakanı Wang, 24 Ekim’de İsrail ve Filistin dışişleri bakanlarıyla başka telefon görüşmeleri de gerçekleştirdi.

Wang, İsrailli mevkidaşı Eli Cohen ile yaptığı görüşmede, Çin’in çatışmaların tırmanmasından, bölgedeki gerilimden ve sivillerin can kaybından endişe duyduğunu belirterek, şunları kaydetti: “Meşru müdafaa her ülkenin hakkıdır ancak meşru müdafaa her ülkenin hakkıdır. Uluslararası insancıl hukuka uyulmalı ve sivillerin güvenliği korunmalıdır.” Bu kelimeyi kullandı.

Artan çatışmanın tüm dünyayı etkilediğine işaret eden Vang, “İsrail-Filistin çatışmasında savaş ve barış arasında seçim yapmak gerekiyor.” dedi.

“Gazze halkının silah ve cephaneye değil, gıda ve ilaca ihtiyacı var.”

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad El Maliki ile yaptığı görüşmede Gazze halkına geçmiş olsun dileklerini ileten Wang, Filistin’e şunları söyledi: “Gazze halkının silah ve cephaneye değil, gıda ve ilaca ihtiyacı var. Gazze Şeridi’nin jeopolitik hesaplara ihtiyacı yok. ama savaşı durduracak ve barışı teşvik edecek çabalar.” .” değerlendirmesini yaptı.

Çinli bakan, ülkesinin Filistin’e insani yardıma devam edeceğini belirtti.

Filistin meselesi ve Çin

Çin, geleneksel olarak Filistin sorununa iki devletli çözümü ve bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını destekleyen bir politika izlemiştir.

1960’lı yıllardan bu yana Filistin Kurtuluş Örgütü’ne (FKÖ) destek veren Çin, 1988 yılında Filistin devletini tanıyarak Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı dışında bunu yapan ilk ülke oldu.

BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyesi olan Pekin yönetimi, sonraki yıllarda da Filistin’e diplomatik desteğini sürdürmüş ve insani yardımda bulunmuştur.

Başkan Xi Jinping’in iktidarda olduğu son 10 yılda Pekin, İsrail-Filistin çatışmasının çözümünde aktif rol oynamaya çalıştı.

Xi, 2013 yılında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ı ayrı ayrı Pekin’e davet etti ve çatışmanın barışçıl çözümü için dört unsurlu bir plan önerdi.

Planda, tarafların 1967 sınırlarına döneceği ve başkenti Doğu Kudüs olmak üzere tam egemenliğe sahip bağımsız bir Filistin devletinin kurulacağı iki devletli bir çözüm öngörülüyordu.

Xi, işgal altındaki topraklardaki yerleşim faaliyetlerinin durdurulması, çözüme yönelik uluslararası çabaların koordine edilmesi ve Filistin’in kalkınmasının desteklenmesi çağrısında bulunmuştu.

Arabuluculuk için yeni adımlar

Son 10 yılda barış müzakerelerine dönüş konusunda ilerleme kaydedilmezken Pekin yönetimi, bu ayın başında çatışmaların yeniden başlamasından bir yıl önce arabuluculuk çalışmaları için yeni adımlar attı.

Aralık 2022’de Suudi Arabistan’a yaptığı ziyarette Filistin lideri Abbas ile ilk Çin-Arap Zirvesi’nde bir araya gelen Xi, Filistin sorununa erken, adil ve kalıcı çözüm bulunmasına yönelik çabalara destek sözü verdi.

Xi ile Abbas arasındaki görüşmenin ardından Çin’in Orta Doğu Özel Temsilcisi Cai, nisan ayında İsrail ve Filistin’de temaslarda bulunmuş, dönemin Dışişleri Bakanı China Gang, telefonunda “barış müzakerelerine dönüş” çağrısında bulunmuştu. Nisan ayında İsrailli ve Filistinli mevkidaşlarıyla görüşmelerde bulundu. Bu konuda “kolaylık sağlamaya” hazır olduğunu belirtti.

Öte yandan Mahmud Abbas haziran ayında Pekin’i ziyaret ederek Çin Devlet Başkanı Xi ile görüştü. Görüşmede Xi, Filistin sorununun çözümü için barış görüşmelerine dönülmesi gerektiğini belirterek, müzakereler için uygun ortamın yaratılması amacıyla “uluslararası barış konferansı” düzenlenmesi çağrısında bulundu.

Yarım asırdan fazla süredir çözümsüz kalan Filistin sorununun Filistin halkına büyük acılar yaşattığını, bu nedenle adaletin bir an önce sağlanması gerektiğini belirten Xi, “Çözümün temeli bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasında yatmaktadır. 1967 sınırlarına dayanan, başkenti Doğu Kudüs olan, tam egemenliğe sahip bir devlet.” İfadelerini kullandı.

Görüşmenin ardından iki cumhurbaşkanı, Çin ile Filistin arasında “stratejik ortaklık” kurulduğunu açıkladı.

Netanyahu’nun bu ay Çin’i ziyaret etmesi bekleniyordu

Çin, 1992 yılında diplomatik ilişki kurduğu İsrail ile ikili işbirliğini “yenilikçi kapsamlı ortaklık” olarak tanımlanan çerçeve içerisinde sürdürüyor.

Son çatışmalar başlamadan önce İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun bu ay Pekin’i ziyaret etmesi ve Pekin’in Başkan Xi ve diğer Çinli yetkililerle barış görüşmelerine yeniden başlama önerilerini görüşmesi bekleniyordu.

Ancak Netanyahu’nun ziyareti çatışmaların başlamasının ardından rafa kaldırılırken, değişen koşullar Çin’in olası arabuluculuğuna ilişkin karmaşık bir tabloyu ortaya çıkarmış görünüyor.

haber-yakutiye.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu
escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
adalar escort
arnavutköy escort
ataşehir escort
avcılar escort
bağcılar escort
bahçelievler escort
bakırköy escort
başakşehir escort
bayrampaşa escort
beşiktaş escort
beykoz escort
beylikdüzü escort
beyoğlu escort
büyükçekmece escort
çatalca escort
çekmeköy escort
esenler escort
esenyurt escort
eyüp escort
fatih escort
gaziosmanpaşa escort
güngören escort
kadıköy escort
kağıthane escort
kartal escort
küçükçekmece escort
maltepe escort
pendik escort
sancaktepe escort
sarıyer escort
şile escort
silivri escort
şişli escort
sultanbeyli escort
sultangazi escort
tuzla escort
ümraniye escort
üsküdar escort
zeytinburnu escort
istanbul escort