Yaşam

İntibah Konusu Nedir, Karakterleri Kimlerdir? Türk Edebiyatının İlk Edebi Romanı

İntibah, Namık Kemal’in 19. yüzyılda yazdığı bir romandır. 19. yüzyıl yazarları, önceki dönemlerden farklı olarak roman, oyun ve öykü yazmışlardır. İntibah, Türk Edebiyatının ‘ilk edebî romanı’ olarak da bilinir. Kendi dönemi içinde değerlendirildiğinde belli bir yetkinliğe ulaştığı da görülmektedir. Peki İntibah konusu nedir, karakterleri kimlerdir?

İntibah romanını birlikte detaylı inceleyelim…

İntibah Konusu Nedir?

İntibah romanı, Ali Bey’in Mahpeyker’e aşık olması ve ardından yaşanan ailevi ve toplumsal sorunları konu alır.

Ali Bey varlıklı bir ailenin tek çocuğudur. Küçük yaşta birkaç dil okudu. O da küçük yaşta babasını kaybetmiş. Ali Bey keyfi bir hayat süren bir gençtir.

Bir gün Çamlıca’da yürüyüşe çıkan Ali Bey, Mahpeyker adında bir hanıma aşık olur. Ancak Mahpeyker, Ali Bey için uygun bir aday değildir. Mahpeyker, Ali Bey’e yakışmayan yollardan para kazanan Suriyeli genç bir kadındır. Bir de o dönem hayran olunan görünmeyen bir sevgilisi vardır.

Ali Bey’in annesi oğluna Mahpeyker’i sevmez. Oğlunu caydırmak için evlerine Dilaşûb adında hoş bir genç cariye getirir. Ancak Ali Bey, Mahpeyker’den vazgeçmez. Bir gün Mahpeyker’e gittiğinde kız arkadaşıyla olduğunu öğrenir ve ayrılırlar.

Daha sonra Ali Bey, Dilaşûb’la ilgilenmeye başlar. Ancak Mahpeyker ve sevgilisi, Ali Beyefendi ve Dilaşûb için bir plan kurar. Bu olaydan sonra işler iyice karışır. Dilaşûb, Mahpeyker ve Ali Bey’in ortasında bir aşk üçgeni başlar…

İntibah Karakterleri kimlerdir?

İntibah, Batı edebiyatına hem konusu hem de karakterleri itibariyle yaklaşan ilk eserlerden biridir. İntibah’ın karakterleri ise şöyle:

  • Ali Bey: Küçük yaşta babasını kaybeden, annesiyle yaşayan romanın kahramanı varlıklı bir ailenin tek çocuğudur.

  • mahpeyker: Ali Bey’in aşık olduğu ama kimsenin Ali Bey’e yakıştıramadığı bir kadın karakter.

  • Dilaşub: Ali Bey’in annesi Fatma Hanım’ın konağa getirdiği genç ve güzel cariye, zamanla Ali Bey’in de ilgisini çekmiştir.

  • fatma hanım : Ali Bey’in annesi. Dul kalan Fatma Hanım, oğluna uygun bir eş bulmaya çalışır.

  • Abdullah Efendi : Mahpeyker’in sevgilisi. Suriye ve Arap asıllı çok zengin bir genç

  • Hırvat : Romanda daha sonra görünen bir karakter. Abdullah Efendi’nin Ali Bey’i öldürmesi için tuttuğu suikastçı.

  • Pertev Ağa : Romanda daha sonra görünen bir karakter. Abdullah Efendi’nin Dilaşûb’a iftira atması için görevlendirdiği kişi.

İntibah ilk olarak 1876’da yayınlandı. Cumhuriyetin ilanından sonra 1944’te Latin harfleriyle yeniden basıldı.

Namık Kemal bu esere ‘Son Pişmanlık’ adını verdi. Ancak yayıncılar, eserin adını Namık Kemal’e danışmadan değiştirip ‘İntibah: Sergüzeşt-i Ali Bey’ adını verdiler. Romanın bazı bölümlerinin de sansüre tabi tutulduğu söyleniyor.

İntibah, 19. yüzyılda yani Tanzimat Dönemi’nde yazılmış bir eserdir. Türk Edebiyatının ‘ilk edebî romanı’ olma özelliğini taşır. Bu dönemde edebiyatımızda Batı edebiyatının etkilerini görmek mümkündür.

İntibah romanı da bazı uzun betimlemeleri nedeniyle romantizm akımının etkisinde kalmış bir eser olarak değerlendirilebilir. Özellikle Fransız edebiyatının izlerine İntibah’ta sıkça rastlanır.

İntibah, Osmanlı dönemi hayatını da anlattığı için sosyal bir roman olarak kabul edilebilir.

Namık Kemal, Tanzimat Dönemi’nin en üretken şahsiyetlerinden biridir. Romanlarının yanı sıra birçok şiir ve oyun da yazmıştır. Romantizmin etkisinde olduğu görülse de eserleri toplumsal analize de uygundur. İntibah, dönemin toplumunun insan ilişkileri, aile düzeni, gelenekleri, sosyo-kültürel durumu hakkında pek çok ipucu içermektedir.

İntibah’ın her bölümü Divan Edebiyatı şairlerinden birer beyit ile başlar. Bu da Namık Kemal’in Osmanlı toplumu ve kültüründen etkilenmiş bir eser yazdığını göstermektedir.

İntibah, döneminin ilk edebi romanı olarak kabul edildiğinde ve dönemin koşulları içinde incelendiğinde belli bir yetkinliğe ulaştığı görülür. Ancak her eserde olduğu gibi türünün ilk örneği olan İntibah’ta da bazı teknik aksaklıklar birden fazla yazar tarafından dile getirilmiştir.

carsamba-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu