Ekonomi

Cevdet Yılmaz’dan enflasyon mesajı

Yılmaz, Bingöl’de düzenlenen etkinlikte ekonomiye ilişkin açıklamalarda bulundu.

Enflasyonun vatandaşın temel kaygısı olduğunu belirten Yılmaz, Türkiye’nin son 3 yılda büyüme konusunda oldukça başarılı olduğunu söyledi. Yılmaz, “Dünyada 3 yılda toplam büyüme yüzde 7 iken, Türkiye’de yüzde 20 oldu. Ekonomimiz 3 yılda reel olarak yüzde 20 büyüdü. 6 milyonun üzerinde istihdam yarattık. İhracat 170 milyardan 255 milyar dolara çıktı.Gerçekten başarılıydık ama mali tarafta enflasyon sorunuyla karşı karşıyayız ve bunu elbette sorun olarak görüyoruz.Çünkü bu vatandaşlarımızın yaşadığı bir sorun. Bir yandan enflasyonu düşürmeye çalışırken diğer yandan büyüme ivmesini korumaya çalışıyoruz. Bir yandan da enflasyondan etkilenen geniş kitlelerin satın alma gücünü korumaya yönelik bazı tedbirleri hayata geçiriyoruz.” söz konusu.

Çok detaylı çalışmalar yaptıklarını kaydeden Yılmaz, “Önümüzdeki yılın ortasından itibaren yıllık bazda enflasyonun düşüşlerini görmeye başlayacağız. Aylık bazda düşüşler görmeye başladık. Geçen yaza göre aylık artışlar artık yok. Daha düşük rakamlara doğru gidiyoruz ama yıllık etkisini önümüzdeki yılın ortalarından itibaren göreceğiz. İnşallah 2026 yılında tek haneli rakamlara ulaşacağız. Her şeyi kırarak enflasyonu çok hızlı düşürebilirsiniz. Ancak bunun gerçek bir yaklaşım olmadığını takdir edeceksiniz. Hem enflasyonu düşüreceğiz, hem belli bir toplumsal dengeyi koruyacağız, hem de ekonomimizi ciddi oranda büyütmeye devam edeceğiz. Biz bu politikaları uyguluyoruz.”

Yılmaz, bunu yaparken toplumsal kesimleri ve çalışma kesimlerini dikkate alan bir anlayışla mücadeleyi sürdürdüklerini belirterek, genel makroekonomik durumda iyileşme olduğunu vurguladı.
Depreme bağlı bütçe açıklarını belli bir seviyede tutmayı başardıklarını ve bunun için önlem aldıklarını belirten Yılmaz, bu konuda riskleri de azalttıklarını belirtti.

“CDS diye bir oran var. CDS bir ülkenin risk primidir. Geçen mayıs ayında bu 700 civarındaydı ama bugün geldiğimiz noktada 360 civarına düştü. Yani Türkiye artık bir krize doğru gidiyor. Finansal açıdan çok daha istikrarlı bir nokta ama bu bir süreç. Bu bir süreç.” “Süreç boyunca sabırla doğru politikaları uygulayarak sonuç almaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullanan Yılmaz, hükümetin, bakanlıkların, Merkez Bankası’nın, para politikalarının, maliye politikalarının, reformların koordineli bir şekilde ve bütün bunların bir bütünlük içinde yönetilmesiyle sonuç alacaklarına inandığını söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu